Z ŻYCIA PEREŁKI     |     ARCHIWUM     |     KONTAKT     |     O NAS     |     KSIĘGA GOŚCI     |     JADŁOSPIS
 
 
 
 

ZOSTAŃ W DOMU - Weekendowe kucharzenie, cz. 3

 

 

 

 

Najwyższa pora na wysianie rzeżuchy!

Nie dość, że dzieci mogą to zrobić całkowicie samodzielnie, to jeszcze mogą obserwować jej kiełkowanie i przyrost. Wszystko co potrzebujecie, to pojemniczek, wata, woda i nasiona. Rzeżucha wysiana teraz wspaniale zazieleni się na Wielkanoc. Do dzieła!
Inne pomysły na domowe uprawy znaleźć możecie Państwo TUTAJ.

Gdy zmęczycie się pracami ogrodniczymi, wraz z dziećmi możecie zrobić przepyszne pierogi.

Ciasto na pierogi

(przepis z bloga www.kwestiasmaku.com)


Składniki

300 g mąki pszennej

szczypta soli

200 ml gorącej wody

25 g masła


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wodywłożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystkołyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataćciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką,tak aby ciasto nie kleiło się.

Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawićna 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty,następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą nacienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałekmąką.

Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać pojednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegipierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką doczasu gotowania, aby nie obeschły.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocnowrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownymzagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (doczasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga).Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy.

UWAGA! Z tego ciasta wyjdą ruskie, z mięsem i z owocami,co kto lubi. Robiąc pierogi z dziećmi zawsze wycinam duże kółka, żebyłatwiej było je zlepić i farsz nie wychodził bokiem.


SMACZNEGO

 

 

 

 

Wstecz       Odsłon: 4283

 

 
 
 
N i e   d o d a n o   j e s z c z e   k o m e n t a r z a


 
 

Dodaj komentarz   



 
 


Dzieci i ze­gar­ków nie można sta­le nakręcać, trze­ba im dać też czas do chodzenia.

 
Jean-Paul Sartre  

 

 
Samorządowe Przedszkole Nr 65 "Perełka"
 
Kraków
ul. Strzelców 5
31-422 Kraków
 
tel.: 12-41-27-879
www.perelkakrakow.pl
przedszkole-65@wp.pl
 
Administrator serwisu:
przedszkole-65@wp.pl


Inspektor Ochrony Danych
Paweł Jasiołek
inspektor2@mjo.krakow.pl
Ul. Wielopole 17a
33-332 Kraków



 
 

           






00242661

Mirosław Kuduk © 2010
  Proszę czekać ...  
 
  Proszę czekać ...