Nie dość, że dzieci mogą to zrobić całkowicie samodzielnie, to jeszcze mogą obserwować jej kiełkowanie i przyrost. Wszystko co potrzebujecie, to pojemniczek, wata, woda i nasiona. Rzeżucha wysiana teraz wspaniale zazieleni się na Wielkanoc. Do dzieła!
Gdy zmęczycie się pracami ogrodniczymi, wraz z dziećmi możecie zrobić przepyszne pierogi.
Ciasto na pierogi
(przepis z bloga www.kwestiasmaku.com)
Składniki
300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml gorącej wody
25 g masła
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wodywłożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystkołyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataćciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką,tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawićna 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty,następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą nacienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałekmąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać pojednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegipierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką doczasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocnowrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownymzagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (doczasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga).Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy.
UWAGA! Z tego ciasta wyjdą ruskie, z mięsem i z owocami,co kto lubi. Robiąc pierogi z dziećmi zawsze wycinam duże kółka, żebyłatwiej było je zlepić i farsz nie wychodził bokiem.
SMACZNEGO